Kitchen Book: Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

lutego 22, 2016

Cześć :) Dzisiaj będzie trochę o gotowaniu, zapraszam :)

makaron ryżowy z kurczakiem

Zapewne wiele osób może uznać, że tematyka kurczaka jest tak oklepana, że właściwie możemy połączyć go ze wszystkim - i tak będzie dobrze. I częściowo będą mieć rację, zepsuć kurczaka jest bardzo trudno. Ja jednak zaproponuję Wam dzisiaj połączenie smaków z pozoru dziwne – miód, masło orzechowe, czosnek, sos sojowy? Czy to w ogóle się „dodaje”? ;)
Dodaje i powiem więcej -  naprawdę fajnie smakuje. I nawiązuje trochę do azjatyckiego stylu, więc mamy trochę egzotyki na talerzu, gdy za oknem szaro.

Składniki (na 3-4 osoby lub dwa dni ;D):
(czas przygotowania – ok. 45 min)
·      Podwójny filet z kurczaka
·      Papryka żółta, papryka czerwona
·      Mała cukinia
·      Dwie małe cebule czerwone
·      3 większe pieczarki
·      Przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, miód, sos sojowy, ocet ryżowy (zamiast niego może być np. winny lub jabłkowy), sos czosnkowy z miodem TaoTao (jeśli nie macie, to  pomińcie ten składnik i dodajcie np. łyżkę miodu i sosu sojowego i szczyptę czosnku granulowanego)
·      Olej rzepakowy
·      Masło orzechowe
·      Makaron ryżowy (u mnie akurat nitki, świetnie będzie smakować chow mein, makaron sojowy, czy każdy inny lubiany przez Was makaron tego typu, a jak nie lubicie lub nie macie, dodajcie ryżu lub pełnoziarnistego makaronu spaghetti)

Sos:
·      2 łyżki sosu sojowego
·      1.5 łyżki miodu
·      2 łyżki octu ryżowego
·      2 łyżki masła orzechowego (jeśli lubicie orzechowy posmak, to dodajcie 2.5)
·      3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

Krok 1: Fileta kroimy w dość cienkie paski, wrzucamy do miski, dodajemy dwie łyżki oleju, 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem, łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę pieprzu ziołowego i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki.


Krok 2: Paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię w drobne słupki, cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, pieczarki na pół i w cienkie plastry. Na patelnię najpierw wrzuciłam paprykę i podsmażyłam na minimalnej ilości oleju. Co jakiś czas mieszamy, ewentualnie podlewamy wodą, jeśli zaczyna przywierać. Dodajemy cukinię, a gdy się lekko podsmaży, wrzucamy cebulę i pieczarki. Mieszamy i pilnujemy, by się nie przypaliło, ja podlewam wodą, która bardzo szybko odparowuje. Warzywa są gotowe, gdy są al. Dente, lekko chrupiące. Nie dusimy warzyw, nie mogą się rozpadać i być zbyt miękkie. Na patelni nie powinno być też żadnego płynu, jeśli podlewaliśmy warzywa wodą, musimy zaczekać, aż odparuje. Gotowe warzywa przekładamy do miseczki.


Krok 3: Przygotowujemy nasz makaron wg przepisu z opakowania. Ja dodałam połowę opakowania.

Krok 4 – Sos: Do miseczki dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeśli mamy trudności z ich połączeniem (masło orzechowe może „stawiać opór”), możemy lekko podgrzać je w rondelku lub mikrofali – dosłownie troszeczkę.


Krok 5: Na rozgrzaną patelnię (lub woka) wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Gdy będzie już podsmażony, możemy od razu dorzucić warzywa. Ja jednak wrzuciłam go do miseczki z warzywami, patelnię umyłam i osuszyłam i dopiero wtedy dodałam całość na patelnię.  Do kurczaka z warzywami dodajemy makaron. Całość zalewamy sosem i bardzo dokładnie mieszamy, cały czas delikatnie podgrzewając.


Podajemy solo lub posypujemy jakąś zieleninką, np. szczypiorkiem. Ja akurat miałam kiełki rzeżuchy.



Smacznego :) Dajcie znać, czy spróbujecie przyrządzić makaron z tego przepisu. A może macie jakieś inne ulubione danie w stylu azjatyckim? Piszcie w komentarzach. Do następnego ;)

Zobacz także

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i obserwację - to dla mnie ogromna motywacja. Zawsze odwiedzam komentujących :)

Brak komentarzy: